Psikoloğa Gitmeli miyim?

Kendinizi, endişeli, öfkeli, mutsuz, umutsuz, kaygılı, yorgun, korkulu ya da boşlukta hissediyorsunuz...

Sürekli yakındığınız vücudunuzun baş, boyun, mide gibi bölgelerinde dolaşan süreğen ve yayılan ancak fizyolojik bir nedeni tespit edilemeyen ağrılarınız var…

Hayatınızdaki ilişkilerde yolunda gitmeyen ama çözümünü hep ertelediğiniz yanlar var…

Tüm bunlar zaman zaman hepimizin yaşayabileceği duygu ve durumlar.  Ancak bu duygular olumsuz düşüncelerle birleştiğinde ve süreklileştiğinde sağlıksız bir ruh haline ya da kişiliğe dönüşebilir. Bunun için hepimizin bazı dönemler bir uzmandan destek almaya ihtiyacı olabilir. Bu ihtiyacı karşılamayı ertelememek, yaşam kalitemizin artmasını ve sevdiklerimizle daha mutlu bir hayatı karşılamamızı sağlar.


Psikolog Ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir?

Psikiyatristler, 6 yıllık tıp eğitimden sonra 5 yıllık uzmanlık eğitiminden geçtikten sonra psikiyatri uzmanı ünvanı almaya hak kazanırlar. Eğitim süreci boyunca tıp, fizyoloji, anatomi, beyin yapısı vb. ile ilgili eğitimler almakla birlikte rahatsızlıkların tedavisinde ilaç/medikal yöntemler konusunda uzmanlaşırlar. Bunun yanında psikiyatristlerin bir kısmı psikoterapi eğitimleri de alarak rahatsızların psikoterapi yoluyla sağaltımı konusunda uzmanlaşırlar.

Psikologlar 4 yıllık lisans eğitiminden sonra Psikolog ünvanı almaya hak kazanır, uzman psikolog ünvanını ise 2 yıllık yüksek lisans eğitiminden sonra alırlar.

Psikoloji alanında uzmanlık yapılacak alanlar Gelişim Psikolojisi, Endüstri ve Örgüt Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Deneysel Psikoloji veya Klinik Psikoloji gibi çeşitli alanlarda olabilir.

Klinik, hastane veya psikolojik danışmanlık merkezlerinde çalışan psikologlar genellikle Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimi alarak uzmanlığını tamamlamış ve Klinik Psikolog ünvanı almaya hak kazanmışlardır. Klinik, hastane veya psikolojik danışmanlık merkezlerinde çalışan psikologların Klinik Psikolog olması, aldıkları eğitim gereği, beklenen ve tercih edilen bir durum olmaktadır.

Klinik Psikologlar, psikolojik rahatsızların tanısı ve psikoterapi yoluyla tedavisi konusunda eğitim almakla birlikte süpervizyon ve stajlarla uygulama alanında güçlenmeleri sağlanır. Bunun yanında çoğu Klinik Psikolog lisans ve yüksek lisans eğitimi yanında psikoterapi ekollerinden bir ya da birkaçında eğitim alıp kendi terapi yapma biçimini oluşturur. Bilişsel Davranışçı Terapiler, Şema Terapi, Psikanaliz bu ekollerden birkaçıdır.

Bunun yanında Klinik Psikologlar çalışmak istedikleri alana göre çocuk, çift, aile, cinsel terapi veya bireysel terapi konusunda uzmanlaşmayı seçebilir.

Genel olarak Klinik Psikologlar, psikoterapi ya da psikolojik danışmanlık hizmeti verir ve Psikiyatristlerin aksine ilaç tedavisi yapmazlar. Ancak gerekli durumlarda psikiyatriste yönlendirme yapabilir ve eğer gerekiyorsa bu şekilde hastanın ilaçla tedaviye başlamasında destekleyici olabilir.


Psikoloğa Güvenebilir miyim?

Bir terapi koltuğuna oturmak ve hiç tanımadığınız bir insana hayatınızın en mahrem yönlerini anlatmak gerçekten güçtür. İlk başlarda güven ilişkisini oturtmak ve bir parça yabancılaşmış hissetmek doğal bir durumdur.

Psikoterapi yapmanın etik ilkelerinden en önemlisi gizliliktir. Yani terapide olan biten şey, orada, terapi odasında ve iki kişi arasında kalır. Bu durumun iki istisnası vardır; kişinin kendine veya başkasına zarar verme riskinin olması ihtimalidir.

 


Çocuğumun Psikoloğa İhtiyacı Var mı?

Çocuğumu doğru mu yetiştiriyorum?

Çocuğumu büyütürken eksik kalan noktalar neler?

Eyvah çocuğum okula başladı!

Yeni bir kardeş doğuyor, ne yapmalı?

Çocuğum yalan mı söylüyor?

Çocuğum altını ıslatmaya başladı…

Çocuğum parmak emiyor…

Çocuğum aşırı hareketli…

Çocuğum okulda dikkatini toplayamıyor ve ders notları düşüyor…

Hayatımızda yeni bir bakıcı var, nasıl davranmalı?

Çocuğum diğer çocuklara şiddet uyguluyor?

Hepimizin bu ve buna benzer olan, çocuğumuzun gelişiminde ve yaşadığı psikolojik problemlerinde destek almak istediği zamanlar oluyor.

Danışmak ve destek almak istediğiniz zamanlarda Kybele Psikolojik Danışmanlık Merkezi yanı başınızda…